Çocuklarda ürtiker; her 5 çocuğun birinde, astım, alerjik nezle, egzama gibi alerji hastalığı olan her 2 çocuktan birinde mutlaka görülen bir hastalıktır. Çocuklarda hastanelerin aciline başvuruya neden olan, korkutan bir cilt rahatsızlığıdır. Çocuğunuzun vücudunda aniden başlar ve hafif kabarık, pembe-kırmızı renkte, sınırları belirgin çeşitli şekil ve büyüklükte olabilen kaşıntılı deri lezyonlarıdır.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen) Neden Olur?

    En Sık Nedeni Enfeksiyonlar
    Çocuklarda ürtikerin en sık nedeni enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlardan daha çok virüsler ürtikere neden olmaktadır. Bu virüslerden adenovirus, enterovirüs, hepatit A, B,C, influanza A, B ve parvavirus B19 ürtikere neden olabilmektedir. Bazen bakterilerden E. Coli’ye bağlı idrar yolu enfeksiyonları ve B grubu streptokokların neden olduğu tonsillit de ürtikere neden olmaktadır. Parazitler de ürtikere neden olabilir. Özellikle makatta kaşıntı olan ve geceleri ağzından salya akan çocuklarda parazit düşünülebilir.

    En Sık Tespit Edilen Ürtiker Nedeni İlaçlara Bağlı Olanlar

    Ürtikere neden olan ilaçlar penisilin ve ateş düşürücü olarak kullanılan nonsteroid anti inflamatuar ilaçlardır. İlaçların içindeki katkı maddeleri de ürtikere, kurdeşene neden olabilmektedir. İlaçlar, hemen alındıktan sonra alerji yapabildiği gibi 10 gün sonrasına kadar da ürtikere neden olabilir. Hatta bazı tansiyon ilaçları 3 ay sonrasına kadar alerji yapabilir. Bu nedenle kullanılan ilaçların sorgulanması çok önemlidir. İçinde tiamin bulunan vitaminler, radyolojide film çekiminde kullanılan radyokontrast maddeler, vankomisin gibi bazı ilaçlara daha önceden alerji gelişmese bile ürtikere neden olabilmektedirler.

    Gıdalar Da Ürtikere Neden Olabiliyor!

    Çocuklarda, gıdalar da sıklıkla ürtiker nedeni olabilmektedir. En sık yumurta ve süt alerjileri ürtiker nedeni olmaktadır. Süt ve yumurta alerjisi genellikle 1 yaşın altında ürtiker yapmaktadır. Bir yaş altında gıda alerjisi olmayanlarda bir yaşından sonra alerji gelişme olasılığı düşüktür. Süt ve yumurta dışında yer fıstığını, buğdayı, fındığı, deniz ürünlerini, soya fasulyesini, meyveleri, süt ürünlerini, çikolatayı da ürtikere neden olabilecek gıdalar arasında sayabiliriz. Alerji olmadan ürtikere neden olan gıdalar da vardır. Bunlar domates, çilek ve kabuklu deniz hayvanları olarak sayılabilir.

    Gıda Katkı Maddeleri
    Alerjik bünyeye sahip olan çocukların katkı maddesi içeren gıdalarla alerji oluşma riski, alerjik bünyeye sahip olmayan çocuklara oranla 10 kat daha fazladır. Bu katkı maddeleri gıdanın içinde bulunan boya maddesi olarak kullanılan tartrazin, suni tatlandırıcılar, sodyum sülfit ve koruyuculardır.

    Böcek Isırmalarına Dikkat!

    Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan ürtikerde akla böcek ısırmalarına bağlı oluşan ürtiker gelmelidir. Deneyimli bir hekim böcek ısırmalarına bağlı ürtikeri kolaylıkla tanıyabilir. Böcek ısırmalarına bağlı ürtiker özellikle vücudun açık bölgelerinde yani boyun, kol ve bacaklarda görülmektedir.

    Temasa Bağlı Ürtiker

    Antijenik maddelerin deri yüzeyine teması da ürtikere neden olabilir. Kimyasal maddeler, lateks gibi alerjik bir madde teması ile oluşmaktadır. Daha çok alerjenin temas ettiği bölgelerde ürtiker plakların olması bize temas ürtikeri olabileceğini düşündürmektedir.

    Strese Bağlı Ürtiker
    Stres de ürtikere neden olan faktörlerden biridir.

    Hava Şartları

    Bazı durumlarda hava şartları da ürtikere neden olabilmektedir.

    Hangi Doktora Gitmeliyim?

    Çocuğunuzda ürtikeri ilk gördüğünüzde öncelikle çocuk doktoruna gitmelisiniz. Ürtiker tekrarlarsa, çok ciddi boyutta olursa, ya da 6 haftadan uzun olursa çocuk alerji uzmanına gitmelisiniz. Ürtikerli çocukların alerji konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji/immünoloji uzmanları çocuklardaki ürtiker ve alerji hastalıkları konusunda eğitim almış uzmanlardır. Bu nedenle çocuk alerji uzmanları tarafından ürtikerden şüphelenilen çocukların incelenmesi ve teşhis konulup, ürtiker nedeni bulunup tedavi edilmesi gerekir.